Postiljon

_______________________________________________________________________________

Mooie opbrengst sponsorloop

GOUDERAK geplaatst op 2009-06-15 | 10:20

De sponsorloop die zaterdag werd gehouden voor Sander Baks uit Gouderak heeft zo’n 15.000 euro opgeleverd. Aan de loop, die zowel lopend, per fiets of op de skeelers gedaan kon worden, deden zo’n tachtig mensen mee. Verder waren er in het kleine IJsseldorp tal van activiteiten georganiseerd om maar zoveel mogelijk geld op te halen. Zo was er een vrijmarkt in de speeltuin, hield vv Gouderak een straatvoetbaltoernooi (waarbij elk doelpunt een euro opleverde) en traden er op het Johan Brouckplein een groot aantal artiesten belangeloos op. Verder waren er particuliere initiatieven. Zo werd er, ter ere van het vrijgezellenfeest van Alexander Overes, een muurtje gemetseld. De stenen konden gekocht worden en de opbrengst ging naar de stichting ‘Lopen lijkt zo gewoon’. Die stichting is opgezet om geld in te zamelen voor de therapieën voor Sander. Die therapieën heeft hij nodig om z’n spieren langer en soepeler te houden. Zonder behandeling belandt hij voor altijd in een rolstoel.

_____________________________________________________________________________

 

3 juni 2009 om 20:38
Zuid-Holland

Lopen voor de benen van Sander

De 7-jarige Sander Baks uit het zuidhollandse Gouderak is een doorzetter. Doordat hij veel te vroeg werd geboren heeft Sander last van spasme en kan hij niet lopen.

Nog niet, want hij doet er alles aan om dat in de toekomst wel te kunnen. Hij krijgt intensieve therapie. Maar die is duur en wordt niet vergoed. Om hun zoon toch een kans te geven organiseren Sanders ouders daarom nu een sponsorloop.

Wilt u meer weten over de actie voor Sander kijk dan op de website www.lopenlijktzogewoon.nl

______________________________________________________________________________

Honderd procent zuurstofloop nu al succes

Geplaatst op:2005-10-28 10:29

De sponsorloop voor de vierjarige Sander Baks van morgen vanuit Gouderak gaat zeker een groot succes worden, de website www.honderdprocentzuurstofvoorsander.nl geeft alle informatie waaronder het volgende.

Bekende Nederlanders
Het maximale aantal lopers is bereikt. Dat is op zich al fantastisch! Meer lopers kunnen we niet meer aan vanwege organisatorische aspecten. U kunt zich dus niet meer inschrijven. Hilbrand Nawijn (lid 2e Kamer), Kristina Bozilovic van RTL4-lijn, Jeroen Post van TMF, PartyScool Pop Band, Manon, Rosanne, Samantha, Fabiënne, Alex (Bossie Rode Rozen, Raymond Bevelander (Life&Cooking en UNOX), DJ Maurice (Heb je even voor mij), Eric Jacott (Timeless), Marcel Bogarde (Timeless), John Beerens (TV Kapper), Erwin van Hooijdonk (wereldkampioen parachutespringen), Cees Jan van de Klooster (Paraolympisch zitskiër en Jan Stevens (Directeur RTV/10) en een optreden van AleqSander

De sponsorloop
Op de dag zelf worden er door Hart van Nederland opnamen gemaakt zowel in de tank als bij Sander thuis. Ook zijn ze bij de sponsorloop aanwezig. E.e.a. zal op 29-10-05 tijdens Hart van Nederland om 22.30 uur worden uitgezonden. Daarnaast komen twee lokale TV-zenders en zal wederom De Telegraaf, het AD en Privé aanwezig zijn. De sponsorloop voor een zuurstofbehandeling voor Sander wordt georganiseerd vanuit Gouderak, de woonplaats van Sander. De sponsorloop voert dan uiteindelijk naar Zwijndrecht waar het zuurstofcentrum ligt. Dit is over een afstand van ongeveer 32 km. De sponsorloop zal starten om 12.00 uur bij de winkels op de Kranepoort in Gouderak. Daarnaast is het de bedoeling dat de laatste kilometer om ongeveer 15.30 uur gaat beginnen, maar zeker niet eerder. Het maximale aantal lopers is dus bereikt, een donatie is natuurlijk altijd van harte welkom en nodig.

______________________________________________________________________________

Lopen voor de benen van Sander

Sander moet veel oefenen met de looprobot om zijn spieren soepel te houden. FOTO FAMILIE BAKS

GOUDERAK - V oor een kind van 7 dat al zoveel tegenslag heeft gekend is Sander Baks uit Gouderak gezegend met een ongekend doorzettingsvermogen.

Dat begon al drie maanden voor zijn geboorte toen hij, een luttele 1016 gram zwaar, ter wereld kwam. Artsen voorspelden dat hij doof, blind en zwakbegaafd zou worden.

Tot twee keer toe konden zijn ouders Barry en Dieneke voorkomen dat de stekker er uit werd getrokken. ,,We moesten de begrafenis maar alvast gaan regelen,'' sprak vader Barry in 2005.

Vanwege zuurstoftekort bij de geboorte liep Sander een hersenbeschadiging op. Van jongs af aan reisde hij vijf dagen per week naar het Hyperbaar Zuurstofcentrum in Zwijdrecht. In een zuurstoftent werd zijn lichaam onder verhoogde druk in contact gebracht met honderd procent zuurstof, ter bevordering van zijn spieren.

Deze behandeling (25.000 euro) werd niet door de verzekeraar vergoed. Een sponsorloop in Gouderak bood echter lucht. Nu, vier jaar en 200 behandelingen verder, herhaalt de geschiedenis zich. Het geld is op en de familie Baks wil en kan nog niet stoppen met de behandelingen.

,,Sander is een prachtige, welbespraakte en altijd opgewekte knul. Als ouders willen we alles doen wat mogelijk is om zijn leven zo aangenaam mogelijk te houden. Vrienden van ons hebben voorgesteld weer een sponsorloop te houden. Wij zouden het vreselijk vinden als we moeten stoppen omdat er geen geld meer is. Ook vinden wij het heel erg dat wij om geld moeten bedelen, want zo voelt het, maar wij kunnen niet anders. We staan met onze rug tegen de muur.''

De familie Baks kwam via het zuurstofcentrum in aanraking met Adeli Therapie in Slowakije en Lokomatbehandeling in Zwitserland. Consequentie is dat ook hiervan alle kosten weer voor eigen rekening zijn. Deze therapie sluit heel goed aan bij de zuurstoftherapie. ,,Sander is nu al acht keer in Slowakije geweest. Dit vond hij niet altijd even leuk want dat geeft toch een soort spierpijn.''

De familie Baks hoopt voor de komende jaren vaste sponsors te vinden. ,,We willen graag twee keer per jaar twee weken naar Slowakije. Dat kost 6500 euro per keer. Daarnaast is vijf weken Zwitserland wenselijk en dat kost 12.000 euro. Dan moeten we wel diverse behandelingen schrappen. Als we echt alle therapie doen die de artsen voorstellen, kost dat het driedubbele.''

Alle therapie hebben Sanders spieren soepeler gemaakt. Zelfstandig lopen is nog niet gelukt. ,,Daar blijven we aan werken. We moeten blijven doorgaan met therapieën totdat hij uitgegroeid is, ongeveer tot zijn 18de. Vergroeiing van de gewrichten, die gepaard gaan met veel pijn, moet daarom hoe dan ook worden voorkomen.''

'Nee hè, mam', zegt Sander altijd tegen zijn moeder Dieneke als ze in het Slowaakse revalidatiecentrum andere kinderen met vergroeide ledematen zien. ,,We kijken steeds vooruit en niet naar zijn zeer slechte start. Dit kereltje heeft echt moeten vechten voor zijn leven. We proberen altijd positief te blijven dat maakt en houdt ons sterk.Hopelijk kan Sander zich in de toekomst in huis zelf verplaatsen.''

En Sander zelf? Hij ondergaat de therapie zonder problemen. Zijn ouders laten hem zoveel mogelijk kind zijn en dus zit hij op de basisschool in Gouderak, speelt hij met vriendjes en deed hij deze maand mee met de avondvierdaagse.

Afscheid nemen van zijn broer Tim (13), en zijn zussen Denise (15) en Nicole (11) als hij weer naar therapie in het buitenland moet, vallen hem het zwaarst. ,,Hij heeft het liefst dat ze er allemaal bij zijn, maar dat leidt te veel af. Andersom zijn ze allemaal gek met Sander. Als we met de auto weggaan is het iedere keer nog vechten wie er naast hem mag zitten.'' Inmiddels kan Sander zich door het contact met alle therapeuten in het Duits verstaanbaar maken. ,,Daar gaan we weer,'' zegt hij voor elke reis tegen zijn moeder, die hem altijd en overal vergezelt. ,,Als ik Sander beter kon maken door hem hele dag te aaien, dan deed ik dat. Hij weet ook dat als hij niets doet hij zeker niet kan lopen en mogelijk vergroeiingen krijgt. Als hij zijn vriendjes ziet rennen, wil hij dat ook. Hij zou zo graag willen voetballen. Dat levert moeilijk momenten op, maar het motiveert hem ook. Er is geen keus. Er moet nu keihard geoefend worden, anders zijn we te laat.''Meer info over Sander en de sponsorloop staat op www.lopenlijktzogewoon.nl

22/05/09 20u59

______________________________________________________________________________


Fraaie opbrengst sponsorloop

Regio   |   16 juni 2009   |  
bron: Krimpenerwaard (Postiljon)

GOUDERAK - GOUDERAK - Wat begonnen was als de organisatie van een sponsorloop groeide uit tot een waar festijn, waar zowat de hele Gouderakse bevolking voor uit liep.

Op het plein voor het Dorpshuis en in de naastgelegen speeltuin was een uitgebreid programma georganiseerd voor jong en oud. Spelletjes, een kinderrommelmarkt, een clown, een voetbaltoernooi, een speurtocht, een dj, optredens van artiesten, eten, drinken; kortom er was van alles te doen en iedereen deed mee. Medewerkers deden dat belangeloos en deelnemers trokken veelvuldig de portemonnee. Het evenement was georganiseerd door de Stichting Lopen lijkt zo gewoon, opgericht door de ouders en vrienden van de 8-jarige Sander, die tengevolge van zuurstofgebrek bij zijn geboorte met een ernstige motorische handicap door het leven moet. Barry en Dieneke Baks, de ouders van Sander, zetten zich volledig in om hun zoon voor te bereiden op een zo gewoon mogelijk leven. Maar dat kost geld, veel geld. De therapieën die Sander in binnen- en buitenland volgde en nog steeds volgt worden bij lange na niet vergoed door zorgverzekeringen en dus draaien zij zelf voor de kosten op. Vier jaar geleden organiseerden zij voor de eerste maal een sponsorloop die hen in de gelegenheid stelde Sander zo'n tweehonderd keer te laten behandelen in het Zuurstofcentrum in Zwijndrecht. Daarop volgden therapieën in Slowakije en nu willen zij met hun zoon naar Zwitserland, waar de zogenaamde Lokomat therapie Sander helpt om zijn loopbewegingen te activeren.

De opbrengst van de vorige sponsorloop in 2005 raakte op en dus besloot de Stichting een poging te wagen om het succes van toen nog een keer te herhalen. In dat initiatief zijn ze beslist geslaagd. De vele deelnemers aan het evenement droegen ieder op hun manier een steentje bij aan het beoogde doel met als resultaat een opbrengst van rond de 15.000 euro! "Met een zeer warm, dankbaar en blij gevoel kijken wij terug op een geweldig geslaagde dag" lieten Dieneke en Barry weten. "Met dit bedrag zijn wij weer een stap verder." En Sander zelf? Die genoot er van en zwaaide de ongeveer tachtig deelnemers aan de sponsortocht door de polder, die zij naar keuze te voet, op de fiets of op skeelers konden afleggen, vrolijk uit. Wie er zaterdag niet bij kon zijn en toch een bijdrage wil leveren kan meer informatie vinden op de website www.lopenlijktzogewoon.nl.

______________________________________________________________________________

Actie voor Sander levert kapitaal op

GOUDERAK - Helemaal voorop rijdt Sander Baks. Op zijn rode driewieler voert hij het legertje hardlopers aan...

...dat door de straten van Gouderak rent. Het zijn er 47 en ze zijn allemaal gekomen om geld op te halen voor het 4-jarige jongetje.
Sander werd veel te vroeg geboren en kreeg te weinig zuurstof. Daardoor kan hij niet lopen en dreigt hij later niet te kunnen schrijven. Er is wel een therapie, waarbij Sander in een tent onder hoge druk van zuurstof wordt voorzien.

Daardoor worden de slapende hersencellen ‘wakker’ en kan het jongetje lichamelijk goed functioneren. Kosten: minimaal 25.000 euro. Probleem: geen verzekeraar die het vergoedt. Zijn ouders, Dineke en Barry Baks organiseren daarom deze sponsorloop, die een onverwachts groot succes is. ,,We verwachtten een man of 15, het zijn er 47! Ongelofelijk,’’ zegt Barry. Hij weet dan nog niet dat de actie ruim 40.000 euro zal opbrengen.

De deelnemers komen lang niet alleen uit het dorp zelf. Thijs Aukeroos bijvoorbeeld woont in Waddinxveen. Hij hoorde het verhaal van Sander via zijn vader en sprak vrienden en kennissen aan. Samen zijn ze goed voor 1325 euro.

Sander zelf laat het intussen allemaal over zich heen komen. Hij kan dan misschien niet lopen, rijden op zijn rode driewieler gaat best. En als hij hier en daar eens over een teen rijdt, ach. De finish is in Zwijndrecht, bij de kliniek waar Sander zijn Hyperbare Zuurstoftherapie moet krijgen. Daar krijgen Barry en Dieneke een cheque uitgereikt: 40.000 euro. Hiermee kan Sander 350 behandelingen krijgen, veel meer dan gehoopt.

30/10/05 23u05
d d
Deze website word gesponsord en geproduceerd door: Mareike Bos