Soorten therapieën:

Adeli Therapie

Adeli is een intensieve individueel gerichte revalidatie-methode gebaseerd op successen uit de ruimtevaartgeneeskunde o.a. voor kinderen met een cerebrale parese. (CP is een bewegingsstoornis van de hersenen) en andere motorische stoornissen. Ook voor volwassenen die bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad is de therapie goed.

De adeli-methode is een revalidatiebehandeling voor kinderen en volwassenen. De behandelingsmethode omvat sessies met individuele oefeningen waarbij het Adeli-pak gedragen wordt. Dit Adeli-pak wordt aangepast aan het lichaam van de patiënt. Door de oefeningen tijdens de revalidatiesessies ontstaat een verhoogde toevoer van impulsen van het houdings- en bewegingsapparaat naar het centraal zenuwstelsel van de patiënt. Het centraal zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de motoriek, wordt geactiveerd door deze krachtige impulsen, waardoor slecht ontwikkelde functiesystemen positief worden gestimuleerd. De toepassing van Adeli therapie vermindert het aantal pathologische reflexen en bewegingen en zorgt voor een versnelde ontwikkeling van nieuwe bewegingsstereotypen, die een normaal bewegingspatroon zo dicht mogelijk benaderen.

Het adeli behandelingsprogramma bestaat uit:
- individueel ontwikkeld programma met neurofysiologische oefeningen met het Adeli-pak aan
- slampackung (een soort moddertherapie)
- koude/ warmtetherapie
- algehele lichaamsmassage
- manuele therapie
- laseracupunctuur
- logopedie
- eventueel andere behandelingen

Het Adeli-pak
Het adeli-pak bestaat uit losse onderdelen die verbonden zijn met elastische koorden. Deze elastische koorden worden op dezelfde plek geplaatst waar zich de buig- en strekspieren, rotatie- en andere spieren bevinden. Het pak bevat elementen die verschillende functies hebben, zoals de correctie van de houding van voeten en hoofd. Ieder elastisch koord is verstelbaar, waardoor een druk op de romp en benen bereikt worden tussen de 15 en 40 kg. Door de elastische koorden wordt ook gezorgd voor de noodzakelijke veranderingen in houding van het lichaam van de patiënt. Het is mogelijk om vooraf de beginstand in te stellen van de belangrijkste gewrichten en om de romp van de patiënt te buigen en te strekken.

Doelstellingen van de Adeli-methode:
- normaliseren van de spierspanning
- corrigeren van bewegingen van de armen, benen, ruggengraat etc.
- eerste ontwikkeling of verbetering van het loopvermogen
- het vermijden van correctieoperaties
- verbetering van lichaamshouding en -controle
- verbetering en ontwikkelen van de fijne motoriek
- toenemende beweeglijkheid van gewrichten met daarbij (gedeeltelijk) afname van spasmes
- vergroten van het evenwicht
- verbetering van houdings- en bewegingsgevoel
- versterken van de kracht van armen en benen

Deze website word gesponsord en geproduceerd door: Mareike Bos