Deze website word gesponsord en geproduceerd door: Mareike Bos
Soorten therapieën:

Hyperbare Zuurstoftherapie

Wat is hyperbare zuurstof therapie?
Hyperbare zuurstof therapie is een behandeling, waarbij de patiënt 100% zuurstof krijgt toegediend via een mond- neus masker of een "hood" (doorzichtige kap die over het hoofd gaat) bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk.

Om die hogere druk te verkrijgen, wordt er een situatie nagebootst alsof er onderwater wordt gedoken (ongeveer vergelijkbaar met een diepte van 5 meter). Dit gebeurt in een grote ruimte (decompressiekamer), waar de druk kunstmatig verhoogt kan worden.

De werking van hyperbare zuurstoftherapie.
Doordat er zuurstof onder druk wordt ingeademd, wordt de hoeveelheid zuurstof die in het bloed oplost ongeveer ± 12 ½ maal zoveel. Dit levert voor het lichaam geen problemen op. Door de toename van het zuurstof zullen de weefsels waar te weinig zuurstof komt beter van zuurstof worden voorzien. Zuurstof kan zo veel beter in de weefsels doordringen, er worden daardoor weefsels bereikt met een zuurstof tekort. Cellen die voor het zuurstof tekort verantwoordelijk zijn worden gestimuleerd en geactiveerd.

Voor kinderen met een hersenbeschadiging wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dit komt doordat de behandeling onder een experimentele fase valt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog onvoldoende bewijs opgeleverd dat hyperbare zuurstof werkt. Dit in tegenstelling tot waarneming. De meeste patiënten die van de zuurstof therapie gebruik maken gaan zichtbaar vooruit. Zie ook www.hyperbare-zuurstof.nl

d d